Ali je dobro če starši gledamo trening otroka

zakaj otrok ne potrebuje starša na treningu

 

1. Temeljna vloga starša je, da spodbuja in podpira otroka pri udejstvovanju v športni panogi
Če stariš opazuje otroka na treningu, ga situacija privede v položaj, da ni več v vlogi spodbujevalca in podpornika, ampak začne svetovati, zakaj to in ono.
Začnemo se vtikati v stvari kot so npr: Moraš bolje poslušati trenerja, osredotočiti se moraš na to in tisto.
Ali smo še vedno v tem primeru v vlogi starša? Zagotovo ne. Delamo tisto, kar je naloga trenerja.

2. Včasih je boljše, da ne veste
Boljše je da ne veste, če vaš otrok ni pri stvari na treningu ali če vaš otrok kdaj ne dela po svojih najboljših močeh. Mogoče ni imel dobrega dne v šoli, mogoče se je s kom skregal. Mogoče pa na njega vpliva samo Luna. Kot starš lahko hitro vidite, da vaš otrok ni pri stvari in s vplivom na otroka lahko povzročite vašemu otroku zgolj stres, ki ga pa vaš otrok zagotovo ne rabi. Otroci morajo vedeti, da verjamete v njih in v njihove sposobnosti, zato je boljše, da mu dajete zaupanje.

3. Če opazujete trening, postaja tanka črta med otrokovim trenerjem in vami

Zavedati se morate, da predstavljate otrokovo najvišjo avtoriteto. Otrok se bo na treningu počutil drugače, če boste vi prisotni. S tem ko ste prisotni na treningu omejujte otroka, da bi se čim prej vključil v ekipo, skupino, ker si želi ob vaši prisotnosti pokazati, kaj zmore.

4. Biti ekipni igralec pomeni čast in spoštovanje
Otroci se morajo naučiti, da igrajo za svoje sotekmovalce in prijatelje, ne pa za starše. Ko ste prisotni, bo otrok seveda igral za starše – da zmaga in pokaže kaj ve. Morate spodbuditi in omogočiti otroku, da se ne osredotoči na zmago, vašo pohvalo, ampak da si pridobijo spoštovanje od soigralcev, prijateljev in trenerja skozi njihov osebnostni razvoj.

5. Otrok mora biti predan do svoje ekipe in starši mu ne smete olajšati dela
Če se boste vtikali v njegovo zgodbo, bo otrok s časom pregorel ali izgubil zanimanje za dejavnost. Če ga želite podpirati, ga morate pustiti, da se razvija kot športnik in član ekipe ter s tem razvija svojo identiteto. Če ste preveč vpleteni v njegov razvoj boste to zgolj le ovirali.

6. Starši imate pomembnejše opravke kot gledanje treninga
Če postavite svojega otroka v center vašega dogajanja in mogoče celo hočete preko njega doseči svoje neustvarjene želje, s tem postavljate preveč pritiska na vašega otroka. S tem nezavedno govorite, da je naša sreča, želja, odvisna od otrokove igre, predstave na športnem igrišču. To pa je prevelik zalogaj za otroka.
Starši morate biti sami svoje sreče kovači, zato namesto, ko opazujete otroka na treningu, pojdite na sprehod, preberite dobro knjigo ali pa naredite druge obveznosti. V mnogih klubih se dogaja, da so lahko starši na “ograji” igrišča ali tik ob igrišču in opazujejo otroke pri treningu. Ali je to res smiselno? Povem vam, da to ni ravno najkoristnejše za vašega otroka.