Pravila

pravila, ki veljajo v nogometu in jih morajo igralci upoštevati v igri

povezava na NZS – podroben opis pravil

 

Pravilo 1 - IGRIŠČE

Mere igrišč v SLO: dolžina 100-105 m / širina 60-68 m
Gol: dolžina 7,32 m / širina 2,44 m
Kazenski prostor: 16.5 m od vratnice in 16.5 m v notranjost igrišča. Na 5.5 m od vratnice je vratarjev prostor.
Črta kazenskega prostora je njen sestavni del (npr. če je roka na črti je penal).
V ograjenem delu igrišča so lahko: sodniki, igralci, 12 oseb (7 rezervnih igralcev, glavni trener, pomočnik trenerja, predstavnik kluba, zdravnik in fizioterapevt). Tam so lahko tudi uradne osebe nogometnih organov in organizatorja tekmovanja (npr. delegat in kontrolor sojenja, oseba odgovorna za nakazovanje menjav s številkami …), varnostne, medicinske in gasilske službe, fotoreporterji (samo za golom), TV osebje, pobiralci žog.

Pravilo 2 - ŽOGA

Žoga je »srce« igre, razkriva sposobnosti igralcev, ustvarja in meri njihova znanja.
Splošno pravilo: TRDO igrišče – MEHKA žoga,  MEHKO igrišče – TRDA žoga
Pritisk v žogi: 0,6 – 1,1 atm
Teža žoge: 410 – 450 g 
Na tekmah kjer se uporablja sistem z več žogami (v okviru NZS), mora prireditelj pripraviti najmanj 8 enakovrednih žog. Na drugih tekmah so potrebne 3 žoge z uradno oznako »FIFA APPROVED«, »FIFA INSPECTED« ali »INTERNATIONAL MATCH-BALL STANDARD«.
Žogo se sme zamenjati le z dovoljenjem sodnika.

Pravilo 3 - ŠTEVILO IGRALCEV

Ekipa mora imeti ob začetku tekme najmanj 7 in največ 11 igralcev, od katerih je 1 vratar.
Vsak igralec lahko ob prekinitvi igre zamenja mesto z vratarjem (zamenjata majici), o tem mora prej obvestiti sodnika. Če ga ne in sodnik to opazi, bo ob prvi prekinitvi oba igralca opomnil z rumenim kartonom.
Eden od igralcev je kapetan ekipe, ki na levi roki nosi trak. Kapetan nima nobenih posebnih pravic, sodeluje pa pri žrebu, na začetku in koncu tekme je dolžan pozdraviti sodnike in kapetana nasprotne ekipe ter predstavlja svojo ekipo. Če kapetan ne izpolnjuje svojih obveznosti, ga bo sodnik prijavil ustreznim organom.
Na tekmo lahko ekipa prijavi največ 18 igralcev, ki se vpišejo v zapisnik z navedbo polnih imen in njihovih številk na dresu. Če število igralcev ene ekipe pade pod 7 in ni možnosti, da bi lahko v igro vstopili morebitni manjkajoči ali rezervni igralci, bo sodnik tekmo prekinil.

Pravilo 4 - OPREMA IGRALCEV

Če mora igralec, iz igrišča zaradi nepravilne opreme in se vrne na igrišče brez dovoljenja sodnika, dobi opomin (rumenega). Nasprotnik izvaja indirektni prosti udarec z mesta, kjer je bila žoga ob prekinitvi igre.
Na osnovni obvezni opremi ne sme biti političnih, religioznih ali osebnih sporočil. 
Igralci ne smejo razkriti spodnjih oblačil, ki prikazujejo slogane ali reklame. Igralca, ki sleče majico, da bi razkril slogane ali reklame, bo organizator tekmovanja kaznoval. 

Odločbe NZS
1. Majice iste ekipe morajo biti enake barve in na hrbtu oštevilčene z vidnimi številkami višine najmanj 25 cm (razen vratarja).
2. Opremi obeh ekip se morata razlikovati po barvi. Če se opremi (majice, hlačke oz. dokolenke) po barvah ne razlikujeta jo mora zamenjati domačin (ali samo del opreme), razen če se ekipi ne dogovorita drugače. Če ekipe pred začetkom tekmovanja prijavijo klubske barve in želi domača ekipa nastopiti v njih, mora opremo zamenjati gost. Domača ekipa je na prošnjo gostujoče ekipe dolžna le-tej nuditi opremo v drugi barvi.  Če se ne zagotovi jasno razlikovanje opreme, lahko sodnik odloči, da morata ekipi nastopiti v takšni kombinaciji opreme, ki bo jasno razlikovanje omogočila. Če sta majici vratarjev podobne barve in nobeden nima druge, sodnik dovoli začetek tekme.
3. Vratar ima lahko poleg obvezne opreme še: kapo z mehkim senčnikom; rokavice iz mehkega naravnega ali umetnega usnja, gume ali tekstila; spodnji del trenirke.
4. V hladnem vremenu lahko imajo igralci hlačne nogavice, vendar če so enake barve kot hlačke.
5. Sodnik pregleda opremo igralcev in zagotovi, da igralci nimajo opreme ali česarkoli, kar je nevarno zanj ali za drugega igralca (npr. verižica, zapestnica, prstan).

Pravilo 5 - SODNIK

Tekmo nadzoruje in vodi sodnik, ima polna pooblastila uveljavljati pravila igre na tekmi. 
Odločitve sodnika v zvezi z igro, vključujoč odločitve o tem, ali je dosežen zadetek ali ne, in o rezultatu tekme, so dokončne. 
Sodnik tudi lahko spremeni svojo odločitev – na osnovi nasveta pomočnika sodnika ali četrtega sodnika, vendar le, če še ni nadaljeval igre ali tekme zaključil.
Sodniki se ne šteje odgovorne za poškodbe igralca, uradne osebe ali gledalca, poškodovanje lastnine, drugo škodo, ki jo utrpi posameznik, klub, podjetje, zveza zaradi katerekoli odločitve, ki jo sodnik lahko sprejme na osnovi Pravil igre ali v zvezi z normalnimi postopki, ki so potrebni za vodenje, igranje in nadzorovanje tekme.

Pravilo 6 - POMOČNIK SODNIKA

Na tekmah od mladine naprej sta na tekmi tudi dva pomočnika sodnika. Pomočnika sta dolžna v naslednjih primerih nakazati z zastavico:
1. ko žoga zapusti igrišče,
2. katera ekipa izvaja kot, udarec od vrat ali out,
3. ko je ofsajd ali menjava
4. ko se zgodi neprimerno obnašanje ali incident in ga sodnik ni videl ali ko ima pomočnik sodnika boljši pogled na prekršek od glavnega sodnika, 
5. če se pri penalu vratar premakne s črte, preden je bila žoga udarjena in je prešla črto.

Pravilo 7 - TRAJANJE IGRE

Tekma ima dva polčasa po 45 minut. Odmor ne sme biti daljši od 15 minut.
V vsakem polčasu se nadomesti ves izgubljeni čas zaradi zamenjav, izgubljanja časa, poškodb igralcev, kakšnega drugega vzroka. Vsaka nadomestitev časa je presoja sodnika.
V okviru MNZ Ptuj pri mlajših kategorija tekma traja pri:

  • U9 – 2x 25 min
  • U11 – 2x 25 min
  • U13 (ml. dečki) – 2x 30 min
  • U15 (st. dečki) – 2x 35 min
  • kadeti –  2x 40 min
  • mladina –  2x 45 min
Pravilo 8 - ZAČETEK IGRE

Iz začetnega udarca lahko daš direktno gol. Pred začetnim udarcem na začetku tekme ali podaljška:

  • Se izvrši žreb s kovancem in ekipa, ki dobi žreb, odloči, na katera vrata bo napadala v prvem polčasu.
  • Druga ekipa izvede začetni udarec za začetek tekme.
  • Ekipa, ki dobi žreb, izvede začetni udarec za začetek drugega polčasa.
  • V drugem polčasu tekme ekipi zamenjata strani in napadata na druga vrata.

Pred začetkom tekme sta ekipi dolžni priti na sredino igrišča skupaj s sodniki in pozdraviti igralce nasprotne ekipe ter gledalce. Kapetan vsake ekipe na začetku in koncu tekme pozdravi sodniško ekipo in kapetana nasprotne ekipe. Če se ena od ekip ob času, določenem za začetek tekme, ne pojavi na igrišču, sodnik počaka 15 minut potem pa tekmo konča. V primeru višje sile, ko ekipi ni uspelo prispeti do začetka tekme in je sodnik o tem obveščen, sodnik oceni ali se kljub naknadnemu čakanju tekma lahko pravočasno konča.

 

Pravilo 9 - ŽOGA V IN IZVEN IGRE

..v pripravi..

Pravilo 10 - DOSEGANJE ZADETKA

..v pripravi..

Pravilo 11 - Ofsajd

..v pripravi..

Pravilo 12 - Prekrški in nešportno obnašanje

..v pripravi..

Pravilo 13 - Prosti udarci

..v pripravi..

Pravilo 14 - Kazenski udarec

..v pripravi..

Pravilo 15 - Vmetavanje

..v pripravi..

Pravilo 16 - Udarec od vrat

..v pripravi..

Pravilo 17 - Udarec iz kota

..v pripravi..